Fv. Christine Simonsen, rådgiver kultur, Kim Rist, folkehelsekoordinator, Hanne J. Ness Eidsvik, rådgiver helse og omsorg og Sonja Rose Brattli, Hukommelsesteamet.
Alle foto Kari H. Slaattelid, Senja kommune
- Et demensvennlig samfunn handler om å inkludere personer med demens og deres pårørende, sier Hanne J. Ness Eidsvik, som leder arbeidsgruppen som skal jobbe med det lokale arbeidet i kommunen.
Et slikt samfunn gjør det enklere og tryggere for personer med demenssykdom å mestre hverdagslige aktiviteter. Som blant annet å gå i butikken, fortsetter hun.
Kunnskap et godt utgangspunkt
- Nå har vi etablert en arbeidsgruppe med representanter fra helsesektoren, kultursektoren og andre tjenester i kommunen, lokallaget i Nasjonalforeningen for folkehelse, Senja demensforening, frivillige organisasjoner og næringslivet, sier Hanne J. Ness Eidsvik.
Vi er i ferd med å lage en plan for hvordan vi skal bli en mer demensvennlig kommune.
Blant annet avklarer de hvilke servicebedrifter og andre i næringslivet i Senja som gjennom et kurs, kan ha interesse og nytte av å lære om hvordan de kan møte personer med demenssykdom på en god måte,
- Kunnskap er et godt utgangspunkt for å gjøre det enklere og tryggere for målgruppen. Målet er at i hvert fall halvparten av bedriftens ansatte skal ha deltatt på kurset, for at butikken eller bedriften kan merke seg som demensvennlig, påpeker hun.
Det bør med andre ord alltid være noen på jobb som har deltatt på kurs.
Trygghet gir verdighet
- Det er i dag nærmere 400 personer med demensdiagnose i Senja, sier Sonja Rose Brattli, sykepleier i Hukommelsesteamet i Senja kommune.
Hukommelsesteamet er et nylig etablert lavterskeltilbud i kommunen, som skal sikre gode og trygge tjenester til personer med demenssykdom og deres pårørende.
- Min erfaring i møte med demenssyke, er at ansatte i både kommunen, butikker, drosje og buss – ja vi alle – kan bidra for å skape et demensvennlig samfunn. sier hun.
Trygghet i hverdagen gir mer frihet og verdighet for personer med demens.
Line Miriam Haugan, leder for Næringsforeningen Finnsnes og Senja.Starter kurs over nyttår
- Nå er det viktig at næringslivet blir med og melder bedriften med sine ansatte på kurs, sier Line Miriam Haugan, leder i Næringsforeningen Finnsnes og Senja. Hun gir kommunen ros for sitt initiativ, for å gi demenssyke en bedre hverdag.
Haugan er også med i arbeidsgruppen, som nå jobber sammen med kommunen og planlegger kurs for bedrifter i starten av 2025.
Kurset varer kun 1,5 time, hvor kursdeltakerne lærer hvordan de kan møte personer med demenssykdom på en god måte.
Mer deg på kurs her
Øker forståelsen i samfunnet
- Å forstå, hjelpe og ha rett kundebehandling, er alltid bra for bedriften – uansett hvilken sykdom eller funksjonsnedsettelse kunden har, poengterer Line Miriam Haugan. Økt kunnskap er aldri feil og er en vinn-vinngevinst for alle.
Vi i næringsforeningen vil oppfordre alle medlemmer til å delta og tilrettelegge for å gjennomføre kurset for sine ansatte, sier hun.
Over halvparten av landets kommuner er med i arbeidet for et mer demensvennlig samfunn. Med enkle grep kan også din bedrift være med! Avtale og kursmateriell er gratis.
- Gjennom en plan og tiltak for hvordan vi skal bli en mer demensvennlig kommune, håper vi å starte en bølge der personer med sykdommen kan bli mottatt med forståelse i samfunnet, sier Hanne J. Ness Eidsvik.
Vi skal selvfølgelig ha flere kurs, slik at nye bedrifter kan komme til og bedriftene som blir med i 2025 kan få oppfriskning årlig, avslutter hun.
Nyttige informasjonslenker