Fred-Arne Jakobsen og Linda Mari Ødegård, Grendeutvalget i Kåfjord skolekrets, ber deg velge gravlys som ikke forsøpler. Det vil si en lukket lykteholder, som er festet med jordspyd eller er så tung at den ikke kommer på avveie.Men det kan dessverre også bidra til forsøpling av kirkegårdene og området rundt.
- Vi opplever at både Geitryggen kirkegård på Bjorelvnes og området rund forsøples av plastlykter, forteller Linda Mari Ødegård, leder i grendeutvalget for Kårvik skolekrets.
Grunnen til dette, er at fugler ofte stjeler lysene for å spise innholdet.
I forsøk på å komme til lysetalgen, hakkes plasten sund og dermed spres plastavfall i stor omkrets fra kirkegårdene, forklarer hun.
Brukte, løse gravlykter spres
- På turer i skogen ved kirkegården ligger det ødelagte plastgravlykter, forteller Fred-Arne Jakobsen i grendeutvalget for Kårvik skolekrets.
I området rundt Bjorelvnes på Lenvikhalvøya ligger disse gjerne langs veien til kirkegården, langs hovedveien og på omkringliggende eiendommer.
Planlegger du å tenne lys på gravstedene Allehelgensdag og utover høsten, velg lys som ikke bidrar til å forsøple naturen vår, oppfordrer han.
Og det vil jo være kjempebra om butikkene som selger gravlykter ser viktigheten av å ta miljøhensyn, og bidrar til å tilby alternative gravlykter.
Fest med jordspyd
- Velg gravlykter med omhu, sier Inger Andreassen, fagansvarlig for landbruk og miljø i Senja kommune.
Plastforsøpling er ikke bare et problem på kirkegårdene, men overalt i naturen.
Om du ønsker å sette lys på graven, bør du bruke en lukket lykteholder som er festet med jordspyd eller er så tung at den ikke kommer på avveie.
Inger Andreassen er opptatt av miljøet og er fagansvarlig for landbruk og miljø i Senja kommune.- Plast som kommer på villspor, brytes etter hvert ned til små biter og videre til mikroplast, og det meste ender dessverre til slutt opp i havet, forklarer hun.
Et miljøproblem
Kirkeverge Rachel Vangen Hoholm, opplyser om at Senja kirkelige fellesråd har laget forslag til «Forskrift om gravplassvedtekter», som har vært ute på høring i Senja kommune.
Rachel Vangen Hoholm, kirkeverge i Senja.- I forskriften er det blant annet innarbeidet bestemmelser om bruk av stearinlys, fakkelbokser o.a. på graver.
Der presiserer vi at elektriske lykter og lys må være tilstrekkelig festet, f. eks. med jordspyd eller ha en egenvekt som gjør at de ikke kommer på avveie, forteller kirkevergen.
Ikke bruk denne. Om du ønsker å sette lys på graven, bør du bruke en lukket lykteholder som er festet med jordspyd.Plast og stearinlys er et miljøproblem ved gravplassene, i områdene rundt gravplassene, i skog og ved sjø og vann, medgir hun.
Senja kirkelige fellesråd ønsker gjennom et forbud mot stearinlys og fakkelbokser, å bidra til mindre forsøpling.