Fv. på Teams Marte Schmitz, Sørreisa kommune og Gurine Haaksvold, Bardu kommune. I front Trine Rydningen, som er prosjektleder for Felles innføring av velferdsteknologi og helsefaglig rådgiver i Senja kommune.
Kari H. Slaattelid, Senja kommune
I juni i fjor vedtok kommunestyret i Senja kommune en Helse- og omsorgsplan for 2024-2040.
– Ett av satsningsområdene i planen er innovasjon, velferdsteknologi og hjelpemidler, forteller Trine Sørensen Rydningen.
Overordnet mål for planen er at Senja kommune skal ha bærekraftige, tillitsvekkende og framtidsrettede helse- og omsorgstjenester.
Senja kommune har i samarbeid med kommunene Bardu, Sørreisa, Lavangen, Salangen, Balsfjord, Dyrøy, Karasjok, Sør-Varanger, Loppa, Hasvik og Hammerfest, gått til felles anskaffelse av trygghets- og mestringsskapende teknologi hos leverandøren Hepro, som vant anbudsprosessen.
Mer desentralisering
– Målet med Helse- og omsorgsplanen er blant annet å iverksette en framtidsrettet boligpolitikk, som legger til rette for å kunne bo hjemme lengst mulig, sier Trine Sørensen Rydningen.
Planen bygger på prinsippet om en hjemmetjenestebasert organisering i en mer desentralisert modell, enn i dag.
– Kommunene skal bruke helhetlig tjenestemodell som grunnlag for prosessen, når teknologi skal bli en del av tjenestetilbudet til innbyggerne i kommunen, fortsetter hun. Grunnen til dette er at innføringen krever en del endringer, både hos utøvende tjeneste og forvaltning.
Målet er likhetsprinsippet, hvor du får samme type tjeneste uavhengig av hvilken kommune du bor i, forklarer prosjektlederen. Og vi må sikre at alle de løpende oppgavene knyttet til velferdsteknologi, blir ivaretatt.
– Vi skal kartlegge, planlegge og følge opp tjenesteendringene vi gjør, og ha rutiner for å evaluere dem, påpeker hun. Det vil si evaluere gevinstene for både innbyggerne og kommunen, ved å bruke velferdsteknologi.
Felles innføringsløp

– Vi har nå hatt møter med Hepro for å planlegge oppstart. I den forbindelse kartlegges behov og andre forberedelser som må på plass, sier Trine Sørensen Rydningen. Vi starter med å innføre nye trygghetsalarmer og digitale tilsyn, der vi har behov.
Målet er utplassering av nye trygghetsalarmer i Senja i månedsskiftet april/mai, i form av en gradvis utrulling.
I prosjektet har Senja kommune, sammen med kommunene Lavangen, Sørreisa og Bardu, søkt og fått tilskudd hos Helsedirektoratet, for å samarbeide om et felles innføringsløp av velferdsteknologi.
– Det positive med samarbeidet er at vi kan dele ressurser og kompetanse, samtidig som vi bygger en ny felles kompetanse- og tjenesteutvikling innenfor bruk av helseteknologi, forteller Gurine Haaksvold, ergoterapeut og leder for Koordinerende enhet i Bardu kommune.
Vi erfarer at både trygghetsalarmer og digitale medisindispensere, har blitt godt mottatt av de av innbyggerne våre som har behov for det.
– Det vi vil investere i framover er spesielt lokaliseringsteknologi, som kan gi de som trenger det en tryggere hverdag, sier Haaksvold.
Tiltakene kan bidra til at innbyggerne på tvers av kommunene opplever likebehandling i møte med forvaltning og tjenestetilbud, understreker hun.
Aktuelle produkter er trygghetsalarm, e-lås, kameratilsyn med varsling av bevegelse og fall, sensorer for søvnregistrering etc. mobil trygghetsalarm med og uten GPS, brannvarsling, kameratilsyn med varsling av bevegelse og fall, dispenser for generelle behov med og uten multidose, elektronisk medisindispenser med tilhørende respons- og administrasjonsløsning, kommunikasjonsteknologi – toveis lyd og bilde. Illustrasjon Hepro Respons velferdsteknologiplattform– Velferdsteknologi vil øke tryggheten og styrke livskvaliteten for hjemmeboende personer med nedsatt funksjonsevne, sier Marte Schmitz, fagutvikler i Sørreisa kommune.
Bruken vil gi oversikt for pårørende og helsepersonell og kan bidra til effektiv ressursbruk og kompetanseheving i kommunene, og er et viktig steg mot framtidsrettet og bærekraftig helse- og omsorgstjeneste, poengterer hun.
Løsningene skal tilpasses
– Brukermedvirkning er svært viktig for å lykkes med implementering, fastslår Trine Sørensen Rydningen. Vi har med brukerrepresentanter fra rådene, som skal delta på møter med prosjektgruppen. Involvering er prioritert.
I Senja har innbyggerne vært med på folkemøter i forhold til innspill til Helse- og omsorgsplanen. Og i den prosessen etterlyste innbyggerne velferdsteknologi i tjenestetilbudet kommunen gir, sier prosjektlederen.
Gjennom velferdsteknologiprosjektet skal vi sikre at brukernes behov, erfaringer og tilbakemeldinger blir ivaretatt, og løsningene skal tilpasses.
– Før oppstart og underveis vil vi også gå ut med tilpasset informasjon for ansatte og innbyggere i kommunene, og i ulike råd og andre relevante informasjonskanaler, forteller hun.
Tilbakemeldinger fra målgruppene under utprøving av teknologi, vil være grunnlag for utforming av standard for forvaltning og tjenester.
For å lykkes i arbeidet jobber vi mye motivasjon og involvering, og ikke minst opplæring og holdningsskapende arbeid. Målet er tverrfaglig forankring, sier Rydningen og presiserer viktigheten av sikkerhet og etikk i forhold til teknologi i helse og omsorg.