Senjaskolene satser mer på fysisk aktivitet

Den 2. april får Senja kommune besøk av den anerkjente foredragsholderen, hjerneforsker og lege, Ole-Petter Hjelle, som skal delta på en fagdag for representanter fra skoler og barnehager i Senja.

Carina Borch, sektorleder skole, Senja kommune. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune

Ole Petter Hjelle skal snakke om effekten av fysisk aktivitet som læringsmetode, trivsel og skolemiljø og hvordan vi kan jobbe med å ta det inn i undervisningen, sier Carina Borch, sektorleder for skole og oppvekst, Senja kommune.

Skolens viktigste oppdrag er å sørge for at elevene lykkes i livet. En viktig forutsetning for dette, er at elevene mestrer skolehverdagen og opplever et inkluderende og godt læringsmiljø, poengterer sektorlederen. 

Fysisk aktiv læring er et viktig verktøy for å oppnå dette.

Forebygger innen psykisk helse

Kommunen har etablert et prosjekt som skal gå over to år, med mål om mer fysisk aktivitet på alle Senjaskolene i løpet av perioden.

Midlene for prosjektet kommer fra program for folkehelsearbeid i kommunene.

– Planen for de to neste prosjektårene, er å jobbe videre med forebygging innenfor psykisk helse, mestring og inkludering, med hovedfokus på fysisk aktivitet i skolen, regulering av skjermbruk og søvn, sier Inger-Lise Meyer Tøllefsen, prosjektleder i Helsefremmende oppvekst, Barne- og familietjenesten i Senja kommune.

Helsefremmende oppvekst (HOPP) er et pågående utviklingsarbeid i Senja kommune, som skal bidra til å fremme befolkningens psykiske helse og livskvalitet. Barn og unge er en viktig målgruppe.

– Fysisk aktiv læring handler om å legge opp undervisningen med mer bevegelse og større variasjon, forklarer prosjektlederen.

Fh. Inger-Lise Meyer Tøllefsen, prosjektleder, Barne- og familietjenesten og Cathrine Isaksen, rektor ved Vikstranda skole, Senja kommune.

Vi skal bidra med informasjon og kompetanseheving, hvor skolene allerede har fått tildelt utstyrspakker til inspirasjon og bruk i fysisk aktiv læring eller i friminutt.

Mer bevegelse og variasjon

Det er mange av skolene i Senja som allerede har kommet langt med fysisk aktiv læring, deriblant Vikstranda skole.

– Alle elevene ved Vikstranda får minst 60 minutter fysisk aktivitet om dagen, forteller rektor Cathrine Isaksen, Vikstranda skole. Dette sikrer vi gjennom skolen sin egen handlingsplan for læring i friluft og fysisk aktiv læring.

Rektoren er tydelig på at lederforankring og gode planer er nøkkelen til suksess.

Gjennom fysisk aktiv læring får alle mulighet for gode mestringsopplevelser, og tilbakemeldingene fra elever og lærere er positive, konstaterer Isaksen. Dette understøttes gjennom elevundersøkelsen for skoleåret 2024-25, hvor elevene gir tilbakemeldinger om høy trivsel og null mobbing.

Elevene scoret også over landsgjennomsnittet på nasjonale prøver, noe som kan tyde på at mer fysisk aktiv læring også gir bedre faglige resultater, sier hun.

Cathrine Isaksen, rektor ved Vikstranda skole forteller at elevene gjennom fysisk aktiv læring får gode mestringsopplevelser, og tilbakemeldingene fra elever og lærere er positive.

Opplever mestring i skolen

– Vi ønsker mer fysisk aktivitet i skolene våre, fordi det skaper gode relasjoner gjennom samhandlingen elevene imellom, som ofte oppstår under slike aktiviteter, sier Carina Borch.

I tillegg vil vi i skolesammenheng høste fordeler av bedre konsentrasjon og mindre adferd med utagering og lignende, slik at en større andel av elevene opplever mestring i skolen, fortsetter hun.

Hun viser til nasjonale studier som har vist at skoleprestasjoner ikke blir svekket, dersom timetallet med fysisk aktivitet eller kroppsøving i uka øker.

– Ved å satse på mer fysisk aktivitet i skolen, vil vi derimot legge til rett for at flere av elevene våre lykkes i skolen, avslutter sektorlederen.