Ordførerens nyttårstale 2023

Her kan du lese Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune, sin nyttårstale til innbyggerne i Senja. 

Kari H. Slaattelid

Kjære innbyggere i Senja kommune!

Det er en stor glede for meg som ordfører å tale til dere ved inngangen til det nye året 2024.  Jeg håper dere alle har hatt en fredelig og minnerik julefeiring i god norsk tradisjon sammen med familie og venner.  Ved starten av et nytt år, passer det med et tilbakeblikk over året som har gått, samtidig som en ser med forventning fram til et nytt ubrukt år.

Vi som er så heldig å bo i vårt frie og demokratiske Norge er heldigere enn de fleste mennesker på denne jorda. Vi kan gjerne tillate oss å reflektere rundt hvor heldig vi er som bor i en nasjon der fred, frihet og demokratiske prosesser er det som er grunnplanken i vår velferdsstat.  Likevel er det mye som tyder på at vi ikke er så lykkelige og tilfredse som vi kunne forvente.  Mange opplever ensomhet og utrygghet også her i vår kommune.  For mange resulterer dette i helseplager, angst, depresjoner og følelse av avmakt og utenforskap. 

Mer enn godt nok å være seg selv

Som ordfører er jeg svært bekymret over å registrere at så mange unge mennesker også i Senja kommune sliter med rusproblemer og psykiske lidelser.  Dette er en utvikling som må tas på største alvor og som vi som ansvarlige politikere må gjøre det som er mulig for å gi den hjelp som er mulig. Det er tøft å være ungdom i dag, med store forventninger og krav fra omgivelsene, og der de såkalte idealene og idolene til enhver tid overmanner oss gjennom sosiale medier, med budskap om hvordan man bør se ut og hvordan man bør framstå.  Jeg mener at vår viktigste oppgave som foreldre er å lære våre barn at lykke og livskvalitet ikke er slik som det blir framstilt, men at det er mer enn godt nok å være seg selv.

Senja kommune er en flott kommune å bo i, med en fantastisk natur, godt utviklede tjenestetilbud, et energisk og innovativt næringsliv, og en rekke frivillige lag og foreninger og ildsjeler som bidrar til at by og bygd kan presentere en rekke tiltak for trivsel, bolyst og folkehelse for hele befolkningen.  Hele året.

Det er altså summen av alle gode tiltak og alle de positive menneskene som bor i kommunen som er vår styrke, og gjør at det er godt å bo her. Jeg er ydmyk og takknemlig av å være så heldig å være ordfører i Senja.

Bidrar til å skape arbeidsplasser og bosetting

Det skjer utrolig mye spennende i Senja kommune og i Midt-Troms regionen for tiden.  Det er et aktivt næringsliv som ekspanderer og investerer for framtiden. Senja er blant topp tre kommuner i Norge når det gjelder verdiskaping og antall sysselsatte innenfor sjømatnæringen. Dette innebærer at det er nesten 1800 sysselsatte i Senja kommune som har sin arbeidsplass og inntekt fra sjømatnæringen, altså både innen havbruk, slakteri, industrien og i fiskebåten. 

Det er derfor uten tvil denne næringen som er den viktigste enkeltnæringen i kommunen.  Den bidrar altså til å skape arbeidsplasser og bosetting i hele kommunen, og den gir viktige inntekter i form av skatter og avgifter via havbruksfondet til kommunen som igjen kan benyttes til viktige tiltak og investeringer i Senja kommune. 

Regionsenter i Midt-Troms

Dersom vi drar en tur rundt i kommunen, så ser vi helt tydelig denne næringens betydning for utvikling av samfunn som Botnhamn, Husøy, Senjahopen, Torsken og Kårvikhamn for å nevne noen. I disse samfunnene skjer det betydelig utbygging og utvikling, noe som også gir viktige oppdrag til en annen viktig og kompetent næring i hele regionen, nemlig bygge- og anleggsnæringen.  At disse næringene går godt har også avgjørende betydning for at byen vår Finnsnes kan utvikle seg videre og være det regionsenteret det i dag er for rundt 40 000 innbyggere i Midt-Troms.  Også butikkene på Finnsnes er avhengig av at verdiskaping og produksjon i sjømatnæringen er stor.

Jeg har også lyst å framheve alt det spennende som skjer rundt energi og industrivirksomheten tilknyttet Finnfjord. Jeg håper at alle prosjektene som er i støpeskjeen her knyttet til produksjon av alger og e-metanol, kan komme nærmere realisering i året vi går inn i.  Det vil i så fall ha stor betydning for å videreutvikle denne regionen som en av landets største og viktigste industriregioner, og bidra til å skape enda flere arbeidsplasser. 

Utvikling av kraftnettet

Nye og spennende kompetansearbeidsplasser vil kunne medvirke til tilflytting og nye innbyggere, noe vi er helt avhengig av, for at også Senja kommune skal kunne levere gode tjenester til sine innbyggere.  Utviklingen av industri- og næring er også medvirkende til at vi i Senjaregionen de neste 5 årene vil oppleve en betydelig utbygging og utvikling kraftnettet mellom Bardufoss og Nord-Senja med videre tilknytning mot Kvaløya. 

Sist, men ikke minst må jeg nevne veksten i reiselivsnæringen som stadig trekker nye besøkende til vår region, godt hjulpet av oppslag i National Geographic som omtalte-Senja som et av verdens mest spennende reisemål.

Vi har altså et næringsliv, enkeltpersoner og lag og foreninger som er villig til å satse, bidra og samarbeide om utvikling av Senja kommune.  Dette gir grunnlag for framtidstro og en god utvikling av vår region i framtida. 

Uvurderlig innsats

Dette utfordrer og setter krav til Senja kommune som tjenestetilbyder og tilrettelegger for nærings- og samfunnsutvikling.  Jeg er derfor stolt av at kommunen har stort fokus på tilrettelegging av næringsarealer, oppdaterte planer og framtidsrettet infrastruktur. 

Jeg vil i den sammenheng rette en velfortjent takk til alle ansatte i Senja kommune som hver dag utfører en betydelig tjenesteproduksjon for kommunens innbyggere.  De som arbeider innen pleie- og omsorg, skoler og barnehager gjør hver eneste dag en uvurderlig innsats for at de som trenger pleie og omsorg får det, og at våre barn får en sunn og god oppvekst og læring i barnehager og skoler. 

De som har ansvaret for tekniske tjenester og som gjør at vi har vann i kranen, og at avløps- og avfallssystemer fungerer, tar vi ofte for gitt.  Men det er lett å tenke seg at uten at man har kontroll på disse funksjonene så vil ikke vår kommune fungere. Så derfor en stor takk til de som gjør denne viktige jobben hver dag.

Ildsjelene er hverdagsheltene

Takk også til alle som ivaretar interkommunale, fylkeskommunale og statlige oppgaver i Senja og i regionen for øvrig.  Takk til forsvar, politi- og brannvesen som sørger for trygghet og sikkerhet.

Selv om jeg som ordfører nå har framhevet kommunens framoverlente næringsliv, så er det frivilligheten, lag og foreninger som er kommunens viktigste «gullbeholdning».  Det er mange frivillige i Senja kommune som gir av sin tid for å hjelpe noen som trenger det.  Det kan være ensomme som trenger besøk, eldre som trenger hjelp og bistand til utførelse av enkle daglige gjøremål som for oss som er frisk aldri oppfattes som et problem, eller mennesker med psykiske lidelser som trenger noen å snakke med. 

Som ordfører vil jeg gjerne hylle noen av disse hverdagsheltene som bidrar til at verden blir et bedre sted for mange mennesker i Senja.  Ildsjelene som driver Røde Kors sin besøkstjeneste, Frelsesarmeen, Frivilligsentralen, Fontenehuset eller Kafe Pluss for å nevne noen kan ikke hylles og takkes nok for den innsatsen som de gjør.

Takk til alle ildsjeler, ledere, trenere og frivillige i idrettslag og andre organisasjoner som daglig gjør en enorm dugnad for lokalsamfunnet.  Som ordfører fikk jeg i desember gleden av å tildele kommunens kulturpris til Cathrine og David Solheim fra Lysnes.  Disse to er gode eksempler på hva privatpersoner med kjærlighet og entusiasme for sitt lokalsamfunn kan bidra med for å skape trivsel og bolyst.  Vi trenger enda flere som Cathrine og David for å utvikle vårt samfunn, uansett hvor de bor.

Det er summen av alle disse menneskene, funksjonene og oppgavene som noen tar ansvaret for, som gjør Senja kommune både trygt- og trivelig å bo i.

Ta godt imot flyktningene

Vi har lagt bak oss et krevende år med økende renter, økte kostnader for nødvendige varer som mat og strøm. Begrepet dyrtid er benyttet for å beskrive at mange av oss sliter med å få endene til å møtes i hverdagen.  Vi må alle forsøke å bidra til at de som sliter får nødvendig hjelp og støtte i en vanskelig tid.  Det er likevel slik at på tross av krevende tider for noen, også her i Norge, så er det viktig å forstå at alt det som mange i vårt land tar som en selvfølge, andre steder i verden oppleves som uoppnåelige goder.

Mange mennesker på jorden bor under forhold der det å skaffe seg selv og familien tilgang til basale livsnødvendige ressurser som vann og mat, krever all arbeidskraft og fokus.  På samme måte bor en rekke medmennesker i regimer der det å hevde sin rett, ytre sine meninger og kjempe for sin frihet er forbundet med livsfare for den enkelte og sine nærmeste.

Den 24. februar blir det 2 år siden vårt naboland Russland gikk til fullskala invasjon av sitt naboland Ukraina. Dette har medført ufattelige lidelser, og mange mennesker er på flukt.  Også til vår lille kommune er det de siste 2 årene kommet mange Ukrainske flyktninger, og enda flere vil komme i året vi går inn i.  Vi skal ta godt mot dem, være rause, og vise dem kjærlighet og medmenneskelighet i et nytt og fremmed land.

Bildene og historiene fra Israel og Gaza gjør også et sterkt inntrykk på oss alle, der meningsløs religionskrig og terror rammer uskyldige sivile og barn i grusomme krigs- og terroraksjoner.

Ønske om fred

I dette perspektivet så skjønner vi alle at vi som lever her, bor i et fredelig hjørne av vår verden.  Det kan vi gjerne bli flinkere til å reflektere over når vi i det daglige klager over bristende eller manglende forventninger over forhold som for andre mennesker vil være helt utenkelig.  Vi har alle som bor her stor grunn til å være takknemlig og ydmyk for at vi har det så godt som vi har det.  La oss alle prøve å reflektere litt over det i framtida. Hver dag!!

Derfor er mitt største ønske for det nye året, at vi igjen kan oppleve fullstendig fred i Europa og at varig fred i Midt-Østen kan være et håp som øynes i framtida.

Da gjenstår det for meg å ønske alle Senja kommune sine innbyggere, liten som stor, et riktig godt nyttår.  Måtte de som sørger over tapet av noen kjære i året som har gått finne trøst og tro på lysere tider.  Måtte de som lider som følge av sykdom, angst, depresjoner eller rus finne lindring og hjelp. 

Med disse mine gode håp for det nye året, så avslutter jeg med det gamle nestekjærlighetsbudet, eller den Gyldne Leveregel som den også kalles.  Denne leveregelen oppsummerer det meste vi som mennesker burde leve etter, og lyder slik:  

«Vær mot andre, slik du vil at andre skal være mot deg.»

Godt nytt år, alle sammen!