Fv. Bente J. Karlsen, kommunalsjef Helse og omsorg, Daniel G. Schmid, kreftkoordinator, Hilde K. Bønå og Andrea Salmi, helsesykepleiere i Barne -og familietjenesten, Marit S. Hanssen, varaordfører og Mona Jakobsen, folkevalgt, Råd for personer med funksjonsnedsettelse i Senja kommune.
Kari H. Slaattelid, Senja kommune
De fleste av oss vil være pårørende i løpet av livet.
- Og dette gjelder ikke bare i Senja. De kommunale helse- og omsorgstjenestene våre vil ikke kunne løse oppdraget, uten den innsatsen som pårørende bidrar med, poengterer Marit Stubberud Hanssen.
Anerkjenne og legge til rette
En pårørende er en nærstående personer i livet til pasienten eller brukeren. Det vil si nærmeste familie, besteforeldre, barnebarn, tanter, onkler, venner, med flere.
Som kommune er det viktig at vi gir pårørende anerkjennelse og ikke minst legger til rette for at pårørende får nødvendig støtte og hjelp, slik at de også skal kunne ha gode liv, sier varaordføreren.
Det være seg gjennom informasjon, pårørendestøtte, opplæring og veiledning, avlastning, omsorgsstønad eller andre støtteordninger.
Din mening som pårørende er utrolig viktig. Alle som har erfaring fra å være pårørende, som vil være store deler av kommunens befolkning, oppfordres derfor til å svare på undersøkelsen.
Marit Stubberud Hanssen, varaordfører i Senja kommune
Pårørendeundersøkelsen starter 1. desember
Kommunen legger opp til opp til bred medvirkning, fram mot en pårørendestrategi for Senja kommune.
I arbeidsgruppene til prosjektet med å lage en pårørendestrategi, vil det være representanter for kommunale tjenester og brukerorganisasjoner. Og Eldrerådet, Råd for personer med funksjonsnedsettelse og Ungdomsrådet, blir med i styringsgruppa.
Klikk her og bli med på Pårørendeundersøkelsen 01.12.-24-31.03.25
- Men for å bli en pårørendevennlig kommune, trenger vi å vite hva pårørende i dag - de som vet hvor skoen trykker - mener om dagens tilbud og hvordan vi kan bli bedre, poengterer Bente J. Karlsen, kommunalsjef Helse og omsorg i Senja kommune.
- For å ha et best mulig kunnskapsgrunnlag, gjennomfører vi derfor en pårørendeundesøkelse i perioden 1. desember 2024 til mars 2025.
- Undersøkelsen kan besvares av alle innbyggere i Senja kommune over 18 år.
- Lenke til undersøkelsen vil fra 1. desember bli gjort tilgjengelig på kommunens hjemmeside, internt i kommunen, i sosiale medier, flyers som deles ut av hjemmetjenesten og forebyggende koordinator hjemmebesøk og informasjon i form av plakater på offentlige bygg, butikker o.l. og digital annonsering.
En pårørende er den personen du som pasient eller bruker gir utvidede rettigheter i forhold til informasjon, innsyn og medvirkning.
Sikre brukermedvirkning
- Den viktigste stemmen i arbeidet med pårørendestrategi er de pårørende, sier Bente J. Karlsen.
Målet er å sikre brukermedvirkning i arbeidet med kommunens pårørendestrategi.
Senja kommune har inngått avtale med Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester Innlandet, om bruk av pårørendeundersøkelsen “Ivaretatt”.
- Vi tilbyr ulike former for pårørendestøtte i dag, men ser helt klart stort forbedringspotensial både i det å sette pårørendearbeidet mer i system og utvikle pårørendestøttetiltak i nært samarbeid med de pårørende, mener kommunalsjefen.
Derfor ønsker vi å lage en pårørendestrategi, som bygger opp under Senja kommune som en pårørendevennlig kommune.
Det vil si at vi anerkjenner og ivaretar pårørende som en viktig ressurs.
Her fra pressemøtet 13. november om den kommende pårørendeundersøkelsen 1. desember. Fv. Daniel G. Schmid, kreftkoordinator, Mona Jakobsen, mor og nærmeste pårørende til en 11-årig datter som er døv og har Downs syndrom og Sylvi Hofsøy Tollefsen, pårørende til sin nå avdøde ektemann som ble alvorlig syk.Barn som pårørende
Gjennom arbeidet med pårørendestrategien, vil kommunen også ha et spesielt fokus på oppfølging av barn som pårørende.
- Vi gjør et klart skille mellom barn som pårørende og voksne som pårørende, påpeker Andrea Salmi, helsesykepleier, Barne- og familietjenesten i Senja kommune.
Arbeidsgruppen som skal jobbe med barn som pårørende vil ha en tverrfaglig sammensetning, med vekt på deltakelse fra de tjenestene som kan bringe inn barneperspektivet, sier hun.
Pårørendeperspektivet for voksne kommer frem enten det er snakk om pårørende til person med sykdom, skade, rusmiddelavhengighet, psykisk sykdom, utviklingshemming eller annet.
For å ha et best mulig kunnskapsgrunnlag, gjennomfører vi en pårørendeundesøkelse i perioden 1. desember 2024 til mars 2025. Undersøkelsen kan besvares av alle innbyggere i Senja kommune over 18 år.
Tidsplan for arbeidet med pårørendestrategi
- 18.09.24: Pårørendekonferansen var på mange måter kick-off for arbeidet med pårørendestrategi.
- November: Vi er nå i gang med å etablere prosjektet for arbeidet med pårørendestrategi i Senja kommune, med styringsgruppe og arbeidsgrupper med bred deltakelse.
- 13.11.24 Retter fokus overfor media på det påbegynte arbeidet med pårørendestrategi og involvering, gjennom pårørendeundersøkelse fra 1. desember 2024 til mars 2025.
- 01.12.24: For å ha et best mulig kunnskapsgrunnlag gjennomfører vi en pårørendeundesøkelse i perioden 1.desember 2024 til mars 2025. Resultatene fra undersøkelsen blir et viktig kunnskapsgrunnlag for strategien, derfor legges det opp til å avvente disse resultatene før strategien ferdigstilles. Promotere budskapet om undersøkelsen i flere kanaler, underveis.
- Innen juni 2025: Målet er å ha ferdig pårørendestrategien ferdig, og fortsette forankringsarbeidet både adm. og politisk.