Har Senja knekt koden? 

Senja kommune har nå ansatt 8 nye leger av de 19 søkerne på utlyste ledige legestillingene i kommunen. Om vi har knekt koden vet vi først om et år, men vi har lykkes med å få søkere og nye fastleger. 

Fv. Hans-Olav Holtermann Eriksen, påtroppende kommuneoverlege, Elisabeth Skogheim, fastlege og medisinskfaglig lege ved Senjalegen Finnsnes, Evy Nordby, virksomhetsleder og Tom-Rune Eliseussen, ordfører i Senja kommune. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune.

- Fastlegekrisen er en pasientkrise, når pasienten ikke har en fast lege å komme til, sier Hans-Olav Holtermann Eriksen, påtroppende kommuneoverlege i Senja. 

Gjennomsnittlig møter hver av Senjas snart 15 000 innbygger en lege minst 3 ganger i året, selvsagt med store variasjoner fra ingen til nesten ukentlig for veldig syke pasienter, fortsetter han. 

Å ha en lege som kjenner deg og dine sykdommer, gir trygghet og god behandling. 

Fastlegen er den mest inngripende helsetjenesten i en kommune.

Hans-Olav Holtermann Eriksen

Stor respons på utlysning 

Senja kommune har de siste to årene lyst ut ledige legehjemler med få og etter hvert ingen henvendelser og søkere. 

Dette er en situasjon som gjennomgående er en realitet i hele landsdelen og spesielt i distriktene, og nå også i spesialisthelsetjenesten.

- Men i vår siste utlysning av ledige legehjemler har vi hatt stor respons, med rundt 50 telefon- og e-posthenvendelser og spørsmål før søknadsfristen utløp, sier Evy Nordby.

Evy Nordby, virksomhetsleder Distriktsmedisinsk senter Midt-Troms/Senjalegen, Senja kommune.

Prosessen resulterte i 19 søkere etter søknadsfristens utløp, og 8 nye fastleger fra Nord-Norge er ansatt.

- Økt respons og resultat mener vi er et resultat av et langsiktig prioritert arbeid på rekruteringsstimmulerede tiltak, for å være konkurransedyktig, i et marked med få søkeren og mange ledige fastlegestillinger i Norge, sier Nordby.  

Bygge en stabil legegruppe

- Det er krevende å rekruttere fastleger til distriktet, selv om Senja er en storkommune i grensen til Tromsø by, konstaterer Hans-Olav Holtermann Eriksen.

I tidligere undersøkelser har medisinstudenter oppgitt at kun 1 av 10 ønsker å bli fastlege, noe som gjør at vi må skape store og gode fagmiljøer, påpeker han.

Her har Senja en stor fordel med Distriktsmedisinsk senter Midt-Troms.

- For en lege er det viktig å finne balansen mellom fastlegerollen og hverdagslivet utenom jobb. Vi må derfor skape en struktur som ivaretar alle legene under ett, sier Holtermann Eriksen.

Det vil si finne en god balanse mellom dagjobb, legevakt på kveld- og natt og papirarbeid etter at man er ferdig med pasientene.

- Dette vil vi jobbe videre med i samarbeid med legene i kommunen framover, sier han.

Målet er å bygge en stabil legegruppe som avlaster hverandre, sier Hans Olav Holtermann Eriksen, påtroppende kommuneoverlege i Senja kommune.

En ting er å få ansatt fastleger, det viktige er å beholde dem, påpeker Holtermann Eriksen.

I Senja har vi allerede god dialog med faste møtepunkter og involvering av legene i større prosesser.  

Det skal vi fortsette med.

Samarbeider på tvers

Fagmiljø, administrasjon og politikere i Senja kommune har det siste halvåret hatt særlig fokus på rekrutteringsarbeid, for at innbyggerne i Senja skal få en stabil legedekning.   

Denne vinteren og våren har administrasjonen i kommunen blant annet satt av tid og resurser, til å innhente erfaring fra andre kommuner som har lykkes med å rekruttere fastleger.

- Vi har gjennomført internt involveringsarbeid i fagmiljøet med deltagelse av rådmann og politisk forankring underveis, forteller Evy Nordby.

Elisabeth Skogheim, fastlege og medisinskfaglig lege ved Senjalegen Finnsnes, intervjues her av NRK.

- Vi tror at summen av alle tiltakene vi gjennomfører, gjør at kommunen lykkes, sier Elisabeth Skogheim, som ha vært tett på i ansettelsesprosessen.

Hun påpeker samtidig viktigheten av levelige arbeidsvilkår som gir muligheten for et normalt familieliv for fastlegene.

- Om vi har knekt koden vet vi nok først om 6-12 måneder, når de nyansatte har kommet i gang og ser verdien i å jobbe i Senja, sier hun.

Viktige grep som gir resultater

Det er spesielt tre av grepene vi har gjennomført, som synes å være avgjørende, forklarer Evy Nordby.

- Valgmulighetene vi gir gjennom tre ulike arbeidstidsmodeller, at vi tilbyr redusert listestørrelse (antall pasienter den enkelte fastlege har) gjennom blant annet å få på plass flere legehjemler og at kommunen hele tiden har vært konkurransedyktig på både fast- og næringsdriftslønn, poengterer hun.

Senja kommune jobber også med prosjekt nytt legekontor på Finnsnes. I den sammenheng er det planlagt to nye legehjemler.

Beslutning om videre utredning av prosjektet, kommer til politisk behandling i høst. 

Godt organisert legevaktsordning

I rekrutterings- og ansettelsesprosessen er flere andre grep også gjennomført, som i sum har tilført Senja nye fastleger.

  • Kort utlysings- og søknadsfrist, rask ansettelsesprosess. Mange intervju. 
  • Bruk av presentasjonsfilm som får godt fram hvordan du som fastlege på jobb har det i Senja, og som legges ved utlysninger og i alle kommunens digitale informasjonskanaler, har fått mange positive tilbakemeldinger. 
  • Bruk av ekstern bistand til smart digital  annonseringsplassering, må ikke undervurderes. 
  • I Senjalegen kan du starte som fastlege uten krav om kjøp av fastlegehjemmel.
  • Godt organisert legevaktsordning med kun 3 legevakter i måneden. Alle legevakter har bakvaktleger.
  • Etablering av stipendordning for medisinerstudenter har fått positiv oppmerksomhet blant studentene, og kan være med på å sikre framtidig legedekning.

Tiltak som er gjennomført over tid

Administrasjonen har gjennom de siste årene jobbet jevnt og trutt med å bygge opp Senjalegen som en god ordning, og Senjalegen har et godt omdømme.

Legetjenesten har hjelpepersonell med nøkkelkompetanse som helsesekretærer, sykepleiere og bioingeniører, og et tett samarbeid med diabetessykepleier og kreftsykepleier.

- Tilgang til spesialisthelsetjenesten gjennom Distriktsmedisinsk senter gir et større fagmiljø total sett, som også bidrar til faglig utvikling og trygghet i tjenesten, poengterer Elisabeth Skogheim, fastlege og medisinskfaglig lege ved Senjalegen Finnsnes.

På pressemøte 22. august, fv. Tom-Rune Eliseussen, ordfører i Senja kommune, Hans Olav H. Eriksen, kommuneoverlege, Elisabeth Skogheim, fastlege og Evy Nordby, virksomhetsleder.

Begge legekontorene er godt bemannet med sykepleiere, bioingeniører og helsesekretærer, og legekontorene ledes og administreres av avdelingsleder og medisinskfaglig ansvarlig lege, sier hun.

- Erfarne legeveiledere har avsatt ukentlig tid til veiledning for LIS1, ALIS og vikarleger.  Og ytterligere tiltak er medvirkende til et fortsatt godt omdømme av legetjenesten i Senja kommune, avslutter hun.