En viktig næringsarena i Senjaregionen

- Vi følger nå opp næringsarenaen for kompetansemiljøer og næringsklynger fra Senja og Midt-Troms, ved å samles fysisk og koordinere flere aktiviteter i strategisk næringsplan 2024-2028, forteller Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune.

Næringsarena Senjaregionen, bakerst fv. Karianne Olsen, Innovasjon Norge, Arktis, Elin Byberg, Profilgruppa, Bjørn Fredriksen, Senja kommune, Regine Hemmingsen, Innovasjon Norge, Arktis, Vidar Gunnberg, Studiesenteret Midt-Troms, Jan Fredrik Jenssen, Profilgruppa, Aleksander Uteng, Sjømatklyngen Senja, Kjetil Blix Strokkenes, Næringshagen Midt-Troms, Lars Johan Johansen, Blått kompetansesenter Nord/Sjømatløftet. Fremst fv. Rikke Steiro, Senja kommune, Janita Pettersen, Blått kompetansesenter, Geir Inge Sivertsen, Senja kommune, Julie Lauritzsen, Visit Senja Region, Ane Marthe Sani, Kupa og Marit Alvig Espenes, Nordavind Utvikling. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommune

Målet med å møtes er å bli bedre kjent, se på hvor vi kan samarbeide i forhold til viktige næringsaktiviteter, avklare interessekonflikter og vurdere tiltak for å samhandle enda bedre i Senja og i Midt-Troms, sier ordføreren.

Næringsarenaen som er etablert er verdifull for å komme nærmere hverandre i Senjaregionen, lære og forstå utfordringene og skape og få tilgang på et godt nettverk på tvers av kompetansemiljøene og næringsklyngene.

Geir-Inge Sivertsen, ordfører, Senja kommune

Senja kommune inviterte denne uka Sjømatklyngen Senja, Visit Senja Region og Profilgruppa, samt kompetansemiljøene Næringshagen Midt-Troms, Kupa, Nordavind Utvikling, Studiesenteret Midt-Troms, Blått Kompetansesenter Nord og Innovasjon Norge Arktis, til å møtes og presentere sine strategier, satsingsområder, årshjul, virkemidler og mulige samarbeidsområder.

NAV og Næringsforeningen i Finnsnesregionen hadde dessverre ikke anledning til å møte, denne gangen.

Fra høyre, Bjørn Fredriksen, Senja kommune og Karianne Olsen, Innovasjon Norge Arktis.

Tommel opp for Senjaregionen

- De som er samlet representerer et unikt, gjennomorganisert næringsliv og kompetansemiljø, som over tid har eller ønsker å ha et godt samarbeid, sier Bjørn Fredriksen, næringssjef i Senja kommune.

Flere er konkurrenter, men ønsker å samhandle på best mulig måte. Potensialet er formidabelt, og vi har så vidt begynt, poengterer han.

- Næringsarena for Senjaregionen er et godt initiativ fra kommunen, mener Jan Fredrik Jenssen, styreleder i Profilgruppa.

Jan Fredrik Jenssen, styreleder i Profilgruppa på Finnsnes.

Det er en kamp om de samme ressursene. Nå får vi sortert ut hva som er vår rolle og skjønne hva vi holder på med hver for oss. 

Tettere dialog skaper grunnlag for tillit og bedre samhandling, sier Jenssen.

Utfordringer og løsninger

- Målet er å bygge et sterkt Senjalag og utvikle regionen best mulig, , slår Geir-Inge Sivertsen fast. 

Og vi er så heldige å ha sterke næringsklynger og kompetansemiljøer, med dyktige folk å jobbe sammen med.

Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune.

Samarbeid mellom næringsaktørene og kommunene i Midt-Troms, vil også være et viktig virkemiddel for å realisere de vedtatte tiltakene i regional næringsplan (PDF, 5 MB), sier ordføreren.

- Konkurranse kan være en utfordring, men vi må tåle at det kan variere over tid, sier Kjetil Blix Strokkenes, Næringshagen Midt-Troms. 

Så å si alle er prosjektavhengige, så det er fort gjort å gå i hverandres bedd.

Det er komplekse utfordringer regionen står overfor, fortsetter han. 

Første steget nå er å vite hva de enkelte gjør, slik at vi blir mer koordinert, samkjørt og løfter oss.

- Det er en styrke for regionen at vi samarbeider på tvers, og potensialet er enormt, poengterer Marit Alvig Espenes, Nordavind Utvikling. 

Raushet er en god strategi for videre vekst.

Fra høyre, Marit Alvig Espenes, Nordavind Utvikling og Ane Marthe Sani, Kupa.

Samler vi kreftene vil regionen kunne nå større mål blant annet innen forskning og utvikling, både regionalt og nasjonalt, sier Alvig Espenes.

Veien videre

Det er et stort potensial for tettere samarbeid med aktuelle teknologi- og innovasjonsbedrifter, hvor eksempelvis Smart Senja og lokomotiv som Br. Karlsen, Wilsgård med flere, går foran og viser vei.

Her fra plenum, supplert med nyttig gruppearbeid under samlingen 29.-30. april.

- Kommunen skal og ønsker å være en god tilrettelegger, og det bør definitivt være et mål å få til tiltak som spisser og applauderer entreprenørskap allerede fra barnehagealder, sier Geir-Inge Sivertsen, ordfører i Senja kommune.

Det politiske klimaet i kommunen er godt, og samhandlingen i regionen fungerer bra, så dette kan videreutvikles videre i et regionalt perspektiv, konstaterer han.

Alle holdt et innlegg hvor de fortalte kort om bedriften, virkemidler, strategier, satsningsområder, og mulige samarbeidsområder. Her Aleksander Uteng som presenterer Sjømatklyngen Senja. Fv. Vidar Gunnberg, Studiesenteret Midt-Troms og Lars Johan Johansen, Blått kompetansesenter Nord.

Fokus framover er:

- Senja kommune vil ta initiativ til minst et årlig fysisk samhandlingsmøte tidlig på året, for å koordinere og planlegge aktiviteter og arrangementer som er viktig for samhandlingen mellom de enkelte aktørene og for Midt-Tromsregionen, avslutter ordføreren.