Gunn Knörr og Øystein Fauske, miljøveiledere i FASE, Linda Henriksen, virksomhetsleder Barn og familietjenesten, Bengt Viken, avd. leder PPT og og Kåre-Bjørnar Olsen, fagansvarlig, GNIST SENJA, Barn og familietjenesten. Alle foto: Kari H. Slaattelid, Senja kommuneHøsten 2023 vedtok Senja kommunestyre å opprette et Familieteam, som skal bidra med hjelp til nettopp barn og unge mellom 0-18 år og deres familier som trenger hjelp til å få det bedre sammen.
Et etterlengtet tilbud
FASE, som Familieteamet i Senja heter, starter opp 2. september i år, og er en tverrfaglig førstelinjetjeneste som jobber ut fra et helthetlig oppvekstperspektiv.
Navnet FASE kom til i godt samarbeid med Ungdomsrådet og Fontenehuset, for å finne et navn som er enkelt og kan assosieres til noe positivt.
Samtidig er utfordringer gjerne en fase i livet, hvor målet er å finne en løsning i felleskap.
- Teamet starter opp for fullt 2. september i år med to miljøveiledere, og vil i første omgang bli supplert med to psykologer i løpet av høsten, forteller Linda Henriksen, virksomhetsleder, Barn og familietjenesten i Senja kommune.
Linda Henriksen, virksomhetsleder, Barn og familietjenesten, Senja kommune.Dette har vært etterlengtet av både familier, skoler, barnehager, GNIST Aktivitetshuset for barn og unge, Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), helsesykepleiertjenesten, barnevern med flere, sier hun.
- For GNIST vil teamet være en god sparringspartner, og vi gleder oss til å være en bidragsyter, sier Kåre-Bjørnar Olsen, fagansvarlig for Aktivitetshuset GNIST.
Det er bra at kommunen etablerer FASE også som en koordinator, slik at stolene blir så tett at det blir vanskeligere å ramle imellom, legger han til.
Kåre-Bjørnar Olsen, fagansvarlig for Aktivitetshuset GNIST.Lavterskel og samtykkebasert
- Vi skal drive med forebyggende psykisk helsearbeid, begynnende rusmiddelbruk, belastningsreaksjoner og atferds- og skolefraværsproblematikk, forteller Bengt Viken, leder for FASE og PPT i Senja kommune.
Tjenesten er både konsulterende og behandlende – og ikke minst gratis, frivillig, samtykkebasert og lavterskel, poengterer Viken.
Det handler om kommunikasjon, relasjon, samspill og psykisk helse, og ta seg tid til å reise ut av kontoret til dit barn, ungdom og familien er.
Øystein Fauske, miljøveileder i FASE.
Flere kommuner har familieteam, men har ulikt fokus. Senja har avdekket et hull i tjenestene inn mot barn og unge i Senja, som FASE skal bidra til å gjøre noe med.
Senja satser på barn og unge
- Formålet er å gi et tilbud som det er behov for og som ikke eksisterer per i dag, sier Linda Henriksen. Og vi er svært glade for at politikerne i Senja satser på barn, unge og familie.
Og i sommer kom gladnyheten om at Statsforvalteren i Troms og Finnmark og Helsedirektoratet, også har tro på Familieteam som tjeneste.
De har gitt god støtte til kommunens prosjekt Barn og unge med sammensatte utfordringer.
Forprosjektet har kartlagt situasjonen når det gjelder ressurser og samhandling, opp imot det behovet som eksisterer i kommunen blant unge med psykisk uhelse og rusutfordringer.
Styringsgruppa for prosjektet Barn og unge med sammensatte utfordringer, fv. Hans-Olav Holtermann Eriksen, kommuneoverlege, Bente Johnsen Karlsen, kommunalsjef Helse og omsorg, Rune Hoholm, fungerende rådmann og kommunalsjef Oppvekst og kultur, Bodil Iren Hansen, seksjonsleder BUP Midt-Troms og Jørgen Lundsveen, prosjektleder. Lone Marie Rochmann, kommunepsykolog var ikke tilstede, når bildet ble tatt.- Kommunen får 2 776 000 kroner, altså nesten hele beløpet det ble søkt om, til prosjektet videre, forteller Jørgen Lundsveen, prosjektleder, Stab Helse og omsorg, Senja kommune.
Prosjektstøtten inkluderer inneværende år, med en utfasing av prosjektmidler på år tre og fire.
- Midlene fra Statsforvalteren innebærer at kommunen i sommer har søkt etter tre ytterligere årsverk for å styrke FASE, sier Linda Henriksen.
Det betyr en utvidelse med totalt 7 stillinger, hvorav en er fast og tre er prosjektstillinger.
Utfordringer er gjerne en fase i livet, hvor målet er å finne en løsning i felleskap.
Gunn Knörr, miljøveileder i FASE
De forventer vi å få på plass i løpet av høsten, legger hun til.
Intensjonen videre er at kommunen selv etablerer FASE innenfor egne økonomiske rammer.
Opptatt av hele laget
Det handler om kommunikasjon, relasjon, samspill og psykisk helse, og ta seg tid til å reise ut av kontoret til dit barn, ungdom og familien er.
Gunn Knörr og Øystein Fauske, miljøveiledere i FASE.-Vi bruker den arenaen der barn og unge er, for å skape relasjon. Og det fordrer at vi spiller på styrkene til alle involverte, sier Gunn Knörr, miljøveileder i teamet.
Vi er opptatt av hele laget, poengterer hun.
De skal få den støtten og de verktøyene de har behov for, for å mestre hverdagen og ta kontroll over utfordringene sine.
FASE starter opp 2. september i år, og er en tverrfaglig førstelinjetjeneste som jobber ut fra et helthetlig oppvekstperspektiv.
- Samtidig har vi et koordinerende ansvar for å samle alle tjenestene som kjenner barnet eller ungdommen, slik at laget rundt styrkes og samkjøres til å dra i samme retning, påpeker Øystein Fauske, miljøveileder i teamet.
Sammen har de nå i startfasen jobbet med å bygge opp og utarbeide innholdet i tjenesten.
Teamet suppleres med to psykologer til høsten, i tillegg til tre ytterligere årsverk for å styrke FASE. Det betyr en utvidelse med totalt 7 stillinger.
Om Familieteamet - Senja kommune