Private vann- og avløpsanlegg

Alle som har innlagt vann i sin bolig eller fritidsbolig, skal ha en godkjent avløpsløsning. Eiendommer med innlagt vann som ikke har tilgang til offentlig avløpsnett, må etablere egne private avløpsløsninger.

Private avløpsanlegg

Avløpsanlegg skal rense vannet fra toalett, kjøkken, bad og vaskerom lokalt. 

Kravet om privat avløpsanlegg gjelder derfor både for bolig og fritidsbolig med innlagt vann. Kravet gjelder altså fritidsboliger selv om det ikke er installert toalett. 

Bygninger uten innlagt vann trenger ikke utslippstillatelse. Unntaket er hvis det er etablert tett tank for toalettavløp.

Tilsyn 

I mai 2023 vedtok kommunestyret i Senja en tilsynsplan for opprydding av privat avløp, og fra 1. januar 2024 ble tilsynsgebyr for private avløp innført. Dette gebyret vil du kunne finne på faktura for kommunale gebyrer i mai. Det årlige kontrollgebyret er på 600 kr.  Gebyret er beregnet ut fra selvkostprinsippet og skal gå til dekning av kommunens utgifter med tilsyn. Har du ikke innlagt vann eller du er koblet til offentlig avløp skal du ikke betale dette gebyret.

Årsaken til at arbeidet med tilsyn på private avløpsanlegg igangsettes er at kommunen som forurensningsmyndighet har plikt til dette. Det følger av kapittel 12 i Forurensningsforskriften.

Tilsynet innebærer at kommunen vil sjekke om eiendommen din har gyldig utslippstillatelse samt tilstanden på avløpsanlegget, i de tilfellene hvor slikt finnes.  Dersom du har eiendom med innlagt vann og ikke har avløpsanlegg, vil du få pålegg om å etablere dette.  Dersom tilstanden på anlegget ikke er god nok, vil du få pålegg om oppgradering. Om oppgraderingen er søknadspliktig kommer an på hvilken oppgradering som trengs. Det legges opp til at man kan få opptil 18 måneder til å sluttføre utbedringen.  I visse tilfeller må vi kanskje kreve kortere oppryddingstid grunnet faren for akutt forurensning.

Hva som skal til for å få et godkjent avløpsanlegg kommer an på hvor du har eiendom. Det er ulike krav i ulike områder i kommunen. 
De vanligste alternativene som godkjennes i Senja kommune er:

  • Slamavskiller med utslipp til sjø, minimum 2 meter under laveste vannstand.
  • Slamavskiller med utslipp til infiltrasjonsanlegg. For å etablere infiltrasjonsanlegg vil kommunen kreve at det foretas grunnundersøkelse, for å vise at massene på din eiendom egner seg til infiltrasjon.
  • Minirenseanlegg med utslipp til infiltrasjonsanlegg eller til elv med helårsavrenning.

 

Klikk her for å lese om ulike typer rensing -> Aktuelle løsninger - Nibio

Senja kommune har ingen tilskuddsordning for oppgradering av avløpsanlegg, men dersom flere naboeiendommer får pålegg kan det være økonomisk hensiktsmessig å etablere fellesanlegg. Alternativt kan det være økonomisk hensiktsmessig at flere naboer velger samme entreprenør for etablering av nye eller oppgradering av eldre anlegg.

Tilsynet vil starte ved kommunegrensa mellom Senja og Målselv, langs Finnfjordvatnet. Deretter vil det gjøres tilsyn ved Rossfjordvatnet. Årsaken til denne vurderingen er at det er knyttet vern til Rossfjordvassdraget.

Les mer om tilsynsarbeidet i tiltaksplan for opprydding i spredt avløp:

Tiltaksplan for opprydding i spredt avløp 2023-2033, vedtatt i Senja kommunestyre i KST sak 52/23 den 11/5-2023. (PDF, 2 MB)

Forskrift

Her finner du forskrift på lovdata.no, om tømming av slamanlegg og bestemmelser om slamgebyr.

Når må du søke om utslippstillatelse

For å etablere eller endre private avløpsanlegg, må du søke tillatelse både etter plan- og bygningsloven og forurensningsloven.  Søknadsskjema om utslippstillatelse for mindre utslippsanlegg til Senja kommune, finner du her (PDF, 292 kB)

Prosjektering, bygging og utbedring skal utføres av godkjent entreprenør, og det er også det fagkyndige foretaket som står ansvarlig for søknad og arbeider. 

Du må søkes om utslippstillatelse

  • Før etablering av et nytt utslipp av avløpsvann, for eksempel i forbindelse med bygging av ny bolig, eller ved innlegging av vann i fritidsbolig.
  • Før vesentlig økning av utslipp, for eksempel hvis du innreder en ny hybelleilighet med eget bad eller toalett i huset.
  • Før du gjør endringer i type avløpsanlegg eller utslippssted

Søknad

Søknadsskjema om utslippstillatelse til Senja kommune, skal brukes for søknad om etablering av avløpsanlegg eller ved oppgradering eller endring. 

I tillegg til søknaden må en del dokumentasjon vedlegges. Det står beskrevet i søknaden, og du kan lese mer om dette i denne veiledningen om utslippsanlegg Senja kommune (PDF, 671 kB).

Søknad med vedlegg leveres i kommunens servicetorg, eller sendes per post til: Senja kommune, Pb. 602, 9306 Finnsnes

Hos Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) finner du flere av søknadsskjemaene for byggesaker.

  • Nabovarsel kan sendes per post, etter DIBKs skjema som du finner i oversikten over. 
  • Nabovarsel kan også sendes digitalt via Senja kommunes e-Torg. Det forenkler utsendingen noe, og gir deg den nødvendige kvitteringen om at varselet er sendt. I tillegg kan du bestille situasjonskart på e-Torget. 

Slamtømming

Alle private avløpsanlegg omfattes av kommunal slamtømmeordning. 

Senja kommune har avtale med Senja Avfall IKS, som utfører slamtømming av private avløpsanlegg i kommunen. Kommunen registrerer anleggene og fastsetter frekvens for tømming.

  • Slamavskillere tilknyttet eiendom med fast bosetting og næringseiendommer: Hvert 2. år.
  • Slamavskillere tilknyttet fritidsbolig: Hvert 4. år.
  • Tette tanker: Hvert 2. år.
  • Minirenseanlegg tømmes i henhold til skriftlig drifts- og vedlikeholdsavtale eller iht. retningslinjer fra leverandøren, minimum hvert 2. år.
  • For alle typer anlegg kan kommunen fastsette en annen tømmefrekvens dersom fastsatt tømmefrekvens ikke er tilstrekkelig.

Ved behov for ekstratømming, ta kontakt med Senja avfall: 
Telefon: 778 50 650 eller via epost.

Om du lurer på noe i forbindelse med slamtømming, ta kontakt med vår miljørådgiver:
Tonje Engevik Eriksen, mobil 907 42 619 eller via epost.

Gebyr og fritak 

Alle eiere av eiendommer tilknyttet private slamanlegg er pliktig å betale slamgebyr for tømming av slamavskiller. 

Gebyr for ekstratømming av slamtank utenom fastsatt tømmefrekvens, dekkes ikke av de faste kommunale gebyrene . Senja Avfall fakturerer kunden direkte for dette. 

Privat vannforsyning

Alle vannforsyningssystem skal være registrert hos Mattilsynet. 

Dette gjelder også de som er små, for eksempel en brønn som forsyner to hus med drikkevann. Her på Mattilsynets nettside, finner du mer informasjon og lenke til registrering.

 

Har du spørsmål?

Tonje Engevik Eriksen
Rådgiver

E-post
Send e-post til Tonje Engevik Eriksen

Telefon 90 74 26 19