Hva er seksjonering/fradeling?
Seksjonering er å dele opp eiendom i flere selvstendige eierseksjoner. I seksjonerte boliger har hver eier disposisjonsrett over sin del av bygningen, mens tomta kan være en del av et sameie.
Eksempler på boliger som kan seksjoneres er boligblokker, to- eller flermannsboliger og næringsbygg i flere etasjer. Når det gjelder eiendommer som kan deles i hver sin fysiske del anbefales fradeling i stedet for seksjonering.
Reseksjonering vil si å endre på en allerede seksjonert eiendom.
En seksjonering på en eiendom kan også slettes(oppheves). Da eier man ikke lenger en seksjon, men kun en andel av eiendommen. Når det søkes om sletting av seksjonering må alle seksjonseiere i boligen skrive under på søknaden.
Hvordan søke?
Eier eller fester av eiendom kan søke om seksjonering og reseksjonering. Hvis du signerer søknaden på vegne av eier, må det legges ved en original eller rett kopi av fullmakt fra grunneier. Både for førstegangsseksjonering og reseksjonering skal plantegninger over alle etasjer i bygningen, også kjeller og loft, følge med søknaden.
Den enkelte seksjonen skal være inntegnet og markert på plantegningene på en tydelig måte. Det samme gjelder fellesareal. Det skal også være vedlagt et situasjonskart som viser grensene til eiendommen, omrisset av bebyggelsen, og gård- og bruksnummer. Situasjonskart kan du bestille på kommunens e-Torg eller lage selv på kommunens karttjeneste. Å bestille disse kartene på e-Torget koster litt penger. Når det søkes om førstegangsseksjonering må det også legges ved vedtekter for sameiet.
Søknadsskjema er et standardisert skjema som produseres av Kartverket. Oppdatert skjema finner du i kartverkets oversikt over skjema i lenken under:
Kartverket.no - Skjema
Ferdig utfylte søknader med original underskrift leveres også til servicetorg, eller sendes til oss i posten.
Seksjonering av uteareal
Hvis også utearealet i sameiet skal deles opp må du sammen når du leverer søknad om seksjonering- eller reseksjonering også be om en oppmålingsforretning. Da vil en av våre landmålere komme til eiendommen for å måle opp grensene. Det kan også gjøres uten befaring hvis grensene er oppmål og avgrensningen av utearealene er entydig. Vi bruker Kartverkets skjema for rekvisisjon av oppmålingsforretning.
Veiledning
Viser det seg at du har behov for eventuelle andre aktuelle søknadsskjema, og veiledning til søkeprosessen kan du henvende deg til våre saksbehandlere. Kommunens servicetorg hjelper deg komme i kontakt med saksbehandler.