Innbyggerne skal være trygge på Senja kommune ivaretar fellesskapets beste, basert på demokratiske prosesser og rettferdig utøvelse av lokal myndighet.
Antikorrupsjon
Korrupsjonsrisikoen er knyttet til flere sentrale prosesser i kommunen, som på ulike vis berører rollen som folkevalgt, leder og ansatt.
Håndboken i antikorrupsjon (PDF, 14 MB) skal benyttes i Senja kommune og henvender seg til folkevalgte politikere, ledere, ansatte og tillitsvalgte i kommunen. Håndboken er også nyttig for partigrupper, organisasjoner og private, som samhandler med kommunen eller leverer varer og tjenester til oss.
Håndboken er utarbeidet av Transparency International Norge i samarbeid med Kommunesektorens organisasjon (KS), gjennom prosjektet «Åpenhet, integritet og antikorrupsjon i kommunesektoren». Arbeidet er støttet økonomisk av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Du må
opptre redelig, være klar på egen rolle og unngå dobbeltroller, opptre upartisk og praktisere likebehandling og unngå gaver eller andre personlige fordeler som kan påvirke tjenestehandlinger eller vekke mistanke om slik påvirkning.
vise respekt for personvernet og overholde taushetsplikten, si ifra om kritikkverdige forhold til den det gjelder eller varsle til noen som kan gjøre noe med det, og ta ansvar for at egne handlinger er i samsvar med de etiske retningslinjene.
overholde lover og regler og forholde deg lojalt til vedtak og avgjørelser, når disse er i samsvar med kommunens etiske retningslinjer (PDF, 468 kB).
Etikk
Senja kommunes etiske retningslinjer gjelder for alle ansatte i Senja kommune, alle folkevalgte og også for alle som arbeider på oppdrag for kommunen. Befolkningens tillit til folkevalgte og offentlig ansatte er en forutsetning for lokaldemokratiet.
I en kommune med godt omdømme øker de folkevalgtes handlingsrom, og det gjør det mulig for kommunen å fylle rollen som en god tjenesteyter, samfunnsutvikler, forvaltningsmyndighet og arbeidsgiver.
Ansatte og folkevalgte i Senja kommune skal ledes av både allmenetiske og forvaltningsetiske verdier og normer.
- Vi skal ikke la egne interesser påvirke saksbehandlingen eller arbeidet for øvrig. Senja kommune legger stor vekt på åpenhet, ærlighet og redelighet i all sin virksomhet.
- Både folkevalgte og ansatte har ansvar for å etterleve disse prinsipper. Som forvaltere av samfunnets fellesmidler stilles det spesielt høye krav til den enkelte medarbeiders og folkevalgtes etiske holdninger i sitt arbeid for kommunen.
- Alle har også et selvstendig ansvar for å ta opp forhold som man får kjennskap til på arbeidsplassen, som ikke er i samsvar med kommunens etiske retningslinjer eller andre krav nedfelt i lover, forskrifter eller vedtak.
- Senja kommune stiller strenge krav til sine medarbeideres opptreden og handlemåte, slik at ingen skal kunne trekke i tvil ansattes rettskaffenhet og pålitelighet.
- Medarbeiderne skal være seg bevisste, at de danner grunnlaget for innbyggernes tillit og holdning til kommunen. Vi skal derfor ta aktiv avstand fra og bekjempe enhver uetisk forvaltningspraksis.
- Ledere på alle nivåer har et særlig ansvar for å tydeliggjøre og skape aksept, for etisk forsvarlig atferd.
Donasjoner
Partiloven regulerer økonomiske bidrag til politiske partier.
Partiloven er en norsk lov som inneholder vilkår for økonomisk støtte til politiske partier. Loven regulerer både økonomisk støtte til partier fra det offentlige og fra private personer og rettssubjekter. I tillegg stiller loven vilkår for at et politisk parti skal kunne registrere seg i Partiregisteret, Brønnøysundregisteret og Enhetsregisteret. Registrering i partiregisteret gir det politiske partiet et partinavn.
Det følger også av loven at folkevalgte partier skal finansieres av det offentlige (statlig støtte). Størrelsen på den økonomiske støtten til fylkesvalgte og kommunevalgte skal være forholdsmessig utregnet, etter hvor stor oppslutning partiene har hatt i valget.
Staten og kommunen kan ikke stille betingelser for finansieringen som er i strid med partiets uavhengighet og selvstendighet.
Avvikshåndtering
Arbeidsgiver har ansvar for at regelverket for helse, miljø og sikkerhet blir fulgt. Arbeidsgiver har også ansvaret for at kommunen har, og bruker, et system for å registrere og handtere avvik. Arbeidstaker har plikt til å straks melde fra til arbeidsgiver om avvik eller mangler på arbeidsplassen.
Avvik i Senja kommune meldes internt i kvalitetssystemet Compilo, og stiles til nærmeste leder med personalansvar.
- Nærmeste leder vil ha maksimalt 14 dager på å avklare avviket før det går videre i linjen til ledernivået ovenfor.
- Ett avvik vil overføres oppover i lederlinjen hver 14. dag, inntil det kommer til kommunedirektør.
Omfang
Senja kommune fører avvik fordelt på 5 kategorier. Eksemplene under hver kategori, er ikke å anse som uttømmende.
- HMS Hendelser og situasjoner knyttet til helsen, miljøet eller sikkerheten til de ansatte. Videre også hendelser som vedgår det indre eller ytre miljø på arbeidsplassen. For eksempel skade på utstyr, miljøutslepp, skade på ansatt osv.
- Organisasjon/internt Hendelser og situasjoner knyttet til interne forhold på arbeidsplassen. Dette kan være seg samarbeid, organisering, avtaler osv.
- Personvern / Informasjonssikkerhet GDPR Hendelser og situasjoner som angår brudd på personopplysningssikkerheten som fører til utilsiktet eller ulovlig tilintetgjøring, tap, endring, ulovlig spredning av eller tilgang til personopplysninger som er overført, lagret eller på annen måte behandlet.
- Tjeneste - tjenestemottaker Hendelser og situasjoner som angår tjenestemottakere. For eksempel elever, pasienter, bruker, klient og lignende.
- Ytre miljø Hendelser og situasjoner knyttet til miljøutslipp som påvirker det ytre miljø som luft, vann og jord.
Hvordan melde avvik
Ansatte i Senja kommune melder avvik via det interne kvalitetssystemet Compilo.
Folkevalgte melder avvik til Kontrollutvalget, som på vegne av kommunestyret fører tilsyn og kontroll med kommunens forvaltning. Utvalget skal sikre at kommunen følger lover, regler, kommunens egne planer, vedtak og retningslinjer.
Viktige informasjonslenker
Verdiene våre
Våre felles verdier er definerte, motiverer og forplikter oss i møtet med hverandre.
Verdiene skal gjennomsyre både holdninger og metoder for hvordan kommuneorganisasjonen og Senjasamfunnet vil møte utfordringene og mulighetene som står framfor oss.
Folkevalgte og ledere skal gå foran og motivere til etisk refleksjon og gode valg.
Mer informasjon om visjon, verdier, strategi og mål, finner du i Kommuneplanens samfunnsdel (PDF, 11 MB).
Vi har tre utvalgte verdier, som skal bidra til at vi lyktes på vei mot våre fellesmål i kommunesamfunnet; Raus, framoverlent og bærekraftig.
At vi er rause defineres som at vi
- er inkluderende i møtet med hverandre, tilflyttere og gjester
- er tolerante og har fokus på samarbeid i hverdagen
- har gode relasjoner med aktører utenfor kommunens grenser
- er stolte av hverandre både som arbeidskolleger, naboer, samarbeidspartnere og innbyggere i samme kommune
At vi er framoverlente defineres som at vi
- er nysgjerrige og deler kunnskap og erfaring både i arbeidssammenheng og i fritid
- er optimistiske, ser muligheter og viser pågangsmot
- har tro på oss selv, hverandre og at vi sammen skaper forandring og forbedring til beste for alle
At vi er bærekraftig defineres som at vi
- bygger kommunen for å skape det beste grunnlaget for kommende generasjoner
- har fokus på bærekraftig ressursutnyttelse på alle nivå og i alle deler av samfunnet